Wijnproeverijen: Een Reis Door Traditionele En Nieuwe Werelden - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67 thumbnail

Wijnproeverijen: Een Reis Door Traditionele En Nieuwe Werelden - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Published Mar 21, 24
5 min read

Wine Point (Wijnautomaat)

Kremer 2, 2440 Geel
Wijnautomaat

Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar. Nadat de wijn beoordeelt is op kleur en geur is het tijd om de wijn te gaan proeven (Wine tasting). Waarbij sommige wijnliefhebbers de wijn doorslikken, wordt veelal tijdens dit proces een spuwbak gebruikt. Onder wijnliefhebbers die al gevorderd zijn in het degusteren van wijn, worden regelmatig wijnproeverijen gehouden

Met deze accessoires wordt de wijn tijdens een wijnproeverij onherkenbaar gemaakt en kan iedereen de wijn proberen te herkennen met behulp van eigen kennen en kunnen..

Wijnproeverijen: Een Reis Door Traditionele En Nieuwe Werelden - Uw Specialist voor een Wine Tasting aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Een wijnproeverij bestaat uit verschillende fases: visueel onderzoek, reukonderzoek en smaakonderzoek. Aan het einde van elk van deze analyses komt de proever met een conclusie. Maar als het einde van de proeverij nadert, moet je een conclusie kunnen trekken door een algemeen oordeel over de wijn te vellen. Om te slagen in deze moeilijke oefening, volgen hier enkele tips voor .

Nadat je de kleur van de wijn, de neus van de wijn of zelfs de aroma's van de wijn hebt onderzocht, kan het onnodig lijken om het proces af te ronden, omdat je denkt dat je alles al hebt gezegd. Een proefformulier vereist echter een , of dit nu tijdens een proeverij op een wijnbeurs, in een proefkelder bij een wijnmaker of zelfs thuis is.



De conclusie is ook een gelegenheid om . Het doel van een wijnproeverij is niet om te weten of de aangeboden wijn u bevalt of niet, maar om een te maken - Wine tasting. Vergeet de bijna aangeboren subjectiviteit die u waarneemt tijdens het klassiek proeven van een wijn (ik houd ervan/ik houd niet van), en concentreer u op een systematische analyse die u in staat stelt

Als u een liefhebber bent van roséwijn uit de Provence, zult u met plezier een fles Château de Berne analyseren. Als je geen fan bent van rode wijn uit de Bourgogne, zal het proeven van een Latour-vintage minder prettig zijn, maar dit mag je er niet van weerhouden om je te concentreren op de .

Wijnproeverijen: Een Reis Door Terroirs En Druivenrassen - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Vervolgens gaat het erom zich te ontdoen van de eerste instinctieve indrukken, om de te evalueren, zonder enig persoonlijk oordeel. Wine tasting. De kwaliteit van een rode wijn wordt vooral beoordeeld aan de hand van de . De zuurgraad van rode wijnen moet dan aanwezig zijn, maar niet overheersend, net als de tannines, die rond en gestructureerd moeten zijn

Ook hier moet de perfect zijn. Omdat witte wijnen geen tannines hebben, concentreren we ons op de zoetheid en zuurgraad, om een ​​mooie frisheid in de mond te verkrijgen. Ook de is van groot belang bij de afsluiting van de proeverij. Vervolgens kun je de primaire aroma's, secundaire aroma's en tertiaire aroma's analyseren en bepalen of ze krachtig, discreet, fruitig, bloemig zijn of zelfs een mooie lengte in de mond hebben.

Verschillende indicaties kunnen dan nuttig zijn om te weten of een wijn jong gedronken moet worden, of dat je hem in de kelder kunt laten evolueren. Over het algemeen kun je , witte wijnen en rode wijnen beoordelen of de wijn volwassen is geworden, of hij jong gedronken moet worden, of dat je hem moet laten evolueren.



Jonge rode wijnen hebben een paarsachtige tint, die naarmate ze ouder worden evolueert naar een tegel- of bruine tint. Jonge witte wijnen hebben een lichtgele kleur, met mooie groene accenten, terwijl ze naarmate ze ouder worden een goudgele, zelfs amberkleurige kleur krijgen. Ten slotte zijn jonge roséwijnen over het algemeen bleek en worden ze na verloop van tijd oranjeroze.

Wijnproeverijen: Een Ontdekkingstocht Door Druivenrassen En Regio's - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Ook de neus van de wijn kan je . Afhankelijk van de waargenomen aroma's weet je of de wijn jong is en dus geschikt is om te rijpen, of dat hij al goed ontwikkeld is. Een jonge wijn onthult een neus met fruitige en frisse aroma’s, dit zijn de secundaire aroma’s.

In de mond onthult de wijn zijn rijpingspotentieel door . Jonge wijnen hebben vaak een intense zuurgraad, die met de tijd afneemt. Dit geldt vooral voor witte wijnen, die geen tannines bevatten. Op dezelfde manier onthult een hoog suikergehalte een witte wijn die al goed ontwikkeld is. Wat rode wijnen betreft, kunnen tannines daadwerkelijk helpen .

Naarmate de wijn ouder wordt, combineren de tannines zich met de kleurpigmenten en worden daardoor discreter en minder ruw. De laatste en optionele fase van een wijnproeverij, kan een interessante oefening zijn om uw kennis van de oenologie te beoordelen. Afhankelijk van de kwaliteiten van de wijn die tijdens de proeverij worden opgemerkt, kunt u vervolgens inschatten of de wijn goedkoop is, een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft of dat de prijs te hoog is.

Wijnproeverijen: Een Ontdekkingsreis Door Smaak En Aroma's - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

De is de laatste en essentiële stap in deze zeer moeilijke oefening (Wine tasting). Om dit te bereiken gaat er niets boven regelmatige training. Kom uw kennis uitdagen in de proefkelder van Domaine de Berne en maak van de gelegenheid gebruik om onze Provence-wijnen te ontdekken